The Rediscovery Centre

The Boiler House

Background

Completed in 1966, the boiler house in Ballymun was the largest civic heating scheme in Ireland and the United Kingdom, using a 200,000-litre reservoir to supply underfloor heating to 3,000 flats in the town. When the regeneration of Ballymun necessitated the demolition of the flat complex, the Boiler House was also scheduled for demolition. This changed in 2011 when The Rediscovery Centre, Dublin City Council and the European Commission (under its Life+ funding programme) joined together to save and repurpose the building. They aimed to develop a prototype ‘3D textbook’ a relatively new concept in experiential learning which capitalizes upon the educational value from the built, natural and cultural environment. The first spade was struck in March 2016 and the building completed by December 2016. The repurposed building is now the new headquarters for the Rediscovery Centre.

 

Repurposing of the old Ballymun Boiler House

The reuse of the old Ballymun Boiler House showcases the environmental and economic benefits that come from seeing waste as an opportunity. The building is a novel interactive experience and learning environment designed to stimulate curiosity in the natural, physical and cultural environment and promote sustainable living for the circular economy.

Throughout the project, opportunities for reuse were given preference. The original concrete and steel flooring was maintained, and a staircase and upstairs floor built using Irish fir and plywood respectively. The outside of the building was finished using recycled brick, and cladded with old louvres from the original boiler house. Interior glass and the west-wall insulation were sourced as leftover materials from the wider local area regeneration. Where new materials were needed to complete the building, they were sourced as locally as possible.

Thermal and PV solar panels were fitted to the roof with the aim of ensuring 80% energy self-sufficiency. The building fabric for the east and south facing walls were constructed using hempcrete (a mixture of hemp and lime) which creates a breathable membrane that also efficiently retains heat. The west elevation was developed using timber frame and insulated with salvaged sheep’s wool.

Recycled paint from the Rediscovery Centre’s Rediscover paint project was used throughout the building having been previously salvaged from nearby recycling centres. Furniture and fittings also destined for landfill were upcylced and reused for the building completion. Overall wherever possible materials were specifically selected based upon their ability to demonstrate best practice reuse, recycling or recovery.

 

Sustainable Features

The building has a number of sustainable features that include but are not limited to:

– Passive design: optimising orientation for solar gain
– Heating and electricity from alternative, renewable and sustainable sources
– Rain water harvesting and grey water recycling
– Composting toilets
– The incorporation of green roofs and a green living wall
– Onsite reed bed system
– Building construction and landscaping to encourage biodiversity
– Materials selection having regard to their reuse, recycled, natural and sustainable properties
– Urinal waste water collection and use for plant nutrition within the internal comfrey wall